Drukarka fiskalna linux

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten rozdział jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka osoba prowadząca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W realizacji w lokalach gastronomicznych możemy wystąpić dwa główne rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, skoro nie posiada ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie używane stanowi w szybkich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie posiadają programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać mało istotnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy finansowej i poprawiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siła na zalanie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i bezproblemową obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla użytkownika jaki z niecierpliwością czeka przy stoliku na swoje rozliczenie. Dodatkowym plusem istnieje szansę zapisu elektronicznej kopii paragonu, pozwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co ułatwia ich chronienie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać optymalne wymiary, pozwalające na jej naturalne używanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po całym domu, a i świeży i lekki design. Oprogramowanie gastronomiczne zezwala na dokładne monitorowanie sprzedaży i długie rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej znaczy dla wielu rozpoczynających działalność jeden z szerszych nakładów, więc warto dodać, że przy zastosowaniu kilku warunków można nabyć na ten kierunek ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto również odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by być oferta jej sprawdzenia oraz przeszkolenia pracowników z myśli jej przyjmowania i zgody z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.